Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψεις"Το Επιτελικό Κράτος αφού κάηκε στη Δαδιά, έσβησε πνιγόμενο στη Θεσσαλία", του...

“Το Επιτελικό Κράτος αφού κάηκε στη Δαδιά, έσβησε πνιγόμενο στη Θεσσαλία”, του Γ. Μπαλτά

Η κατάσταση στη Θεσσαλία ανάδειξε το πρόβλημα της «πολιτικής προστασίας» και το τοποθετεί στη βάση των νέων δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τις νέες κλιματικές συνθήκες!

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως με την «ευκαιρία» της καταστροφής της Θεσσαλίας, «πολιτευόμενοι» σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε τοπικό επίπεδο στην Ηλιούπολη, βρήκαν ενδιαφέρουσα τη στιγμή να «αναδειχτούν» σε γνώστες των προβλημάτων του τόπου τους, δημοσιεύοντας φωτογραφίες ή γνωστοποιώντας θέσεις και απόψεις αποδίδοντας ευθύνες στους εν ενεργεία δημάρχους!

Το πρόβλημα της πολιτικής προστασίας και των αναγκαίων μηχανισμών που θα την καθιστούν αποτελεσματική, δεν μπορεί να είναι «ευθύνη» των Δήμων αλλά των Περιφερειών!

Οι Δήμοι θα εντάσσονται στο σύστημα της πολιτικής προστασίας και θα κρίνονται για το επίπεδο συνεργασίας τους στο σύστημα και όχι της αυτόνομης δράσης τους!

Ιδιαίτερα στην Αττική των 66 Δήμων και του μεγάλου βαθμού αλληλεξάρτησης των «αυτόνομων» Δήμων-Διοικητικών Διαμερισμάτων του συγκροτήματος της Περιφέρειας Αττικής, η ευθύνη της πολιτικής προστασίας και των εχόντων σχέση με αυτή, έργων και διαδικασιών, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως είναι ευθύνη της περιφέρειας και αυτή θα πρέπει να «εγκαλείται» και να «κρίνεται» πολιτικά!

Οι Δήμοι με ένα ή δύο υπαλλήλους στη διάθεσή τους αρκούνται στις γραφειοκρατικές ανάγκες μιας δήθεν πολιτικής προστασίας!

Για παράδειγμα η Ηλιούπολη έχει δύο βασικά προβλήματα που άπτονται, και μάλιστα εξεζητημένα, της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της προστασίας από τις πλημμύρες!

Πρώτο στη σειρά αναφοράς είναι η διαχείριση των υδάτων που κατεβαίνουν  από το Δήμο Βύρωνα – Καρέα που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές στην Ηλιούπολη και διοχετεύονται στην περιοχή ευθύνης του Αγίου Δημητρίου και Φαλήρου.

Δεύτερο, η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της Κάτω Ηλιούπολης, πέραν της Εθνάρχου Μακαρίου, που θα έπρεπε να διοχετευτούν στον αγωγό ομβρίων των Τραχώνων, του Δήμου Αλίμου!

Εάν είχαν λυθεί τα δύο αυτά προβλήματα θα είχαμε περιορίσει το «αντικείμενο» της «πολιτικής προστασίας» στα μονοήμερα, διήμερα χιόνια του χειμώνα!

Και άλλα προβλήματα και καταστάσεις θα μπορούσαν να προστεθούν, στόχος όμως του άρθρου είναι η επισήμανση της ανάγκης προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων πολιτικά σωστά αλλά και τεχνοκρατικά αποτελεσματικά!  

Μεγάλο εμπόδιο σ αυτή την άποψη είναι η βαθιά ριζωμένη αντίληψη «τα παράπονά σου στο Δήμαρχο», αρμονικά δεμένη με την πολυδιαφημιζόμενη  απολιτική, κομματική «ανεξαρτησία» – «υπερκομματικότητα»  των Δημάρχων!

Αχτίδα φωτός, όσο και αν αυτό ξενίσει κάποιους, είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, που στοχεύουν στην «πολιτικοποίηση» των εκλογών σε Περιφερειακό επίπεδο αλλά και Δημοτικό επίπεδο το ΚΚΕ!

Ναι είναι καθαρή και θα έλεγα και σωστή πολιτικά, η θέση της να θέλει τις Περιφέρειες που είναι ουσιαστικοί διαχειριστές του χρήματος και «υλοποιητές των πολιτικών» της κεντρικής εξουσίας !

Η έκφραση «μειωμένου» ενδιαφέροντος από τη Νέα Δημοκρατία για τους Δήμους είναι απόδειξη του μειωμένου ρόλου που αποδίδει στους Δήμους η κυβερνώσα παράταξη!

Η ολιγωρία, οι παραλείψεις και οι λάθος επιλογές του κράτους στην κατάσταση της Θεσσαλίας είναι και αποτέλεσμα της δήθεν αποκομματικοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της μετατροπής της σε ένα άνευρο και κοντόθωρο, μάγκικο, καταφερτζίδικο επίπεδο δήθεν εξουσίας πρώτου βαθμού!

Πολιτική που προωθεί τον Δήμαρχο που στέκει στη μέση των νερών και αποδίδει ευθύνη στου πολίτες:

– «Που πάτε βρε όλοι εσείς, δεν βλέπετε»;

– «Στις δουλειές μας πάμε από τους δρόμους, τα αντιπλημμυρικά και τις γέφυρες που έφτιαξε ο φίλος σου ο Αγοραστός»!

Γιώργος Μπαλτάς

Ηλιούπολη 11 Σεπτέμβρη 2023

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο