Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΠροοδευτική αυτοδιοίκηση ή μπλε κυριαρχία; Το παράδειγμα της ΚΕΔΕ

Προοδευτική αυτοδιοίκηση ή μπλε κυριαρχία; Το παράδειγμα της ΚΕΔΕ

του Αποστόλη Στασινόπουλου*
Οι εκλογές ανάδειξης του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκαν πριν μερικές ημέρες, επαληθεύοντας τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου.
Κυριάρχησε η ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, είτε αυτόνομα, είτε μέσω ψηφοδελτίων που πρόσκεινται έμμεσα στο κυβερνόν κόμμα.
Σε αυτόν τον πολιτικό χάρτη προστέθηκε η πολιτική συνεργασία των παρατάξεων της ΝΔ στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα (ΠΕΔΑ-ΚΕΔΕ), με κάποιους Δημάρχους προερχόμενους τυπικά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση του νέου Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Στ. Ψυρρόπουλου σε ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ.

Αν το πρώτο και βασικό πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών της ΚΕΔΕ είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής υπεροχής της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση, το πιο σημαντικό και κρίσιμο εντοπίζεται στο πολιτικό παράδειγμα που στην πράξη ανέπτυξε η μείζων αντιπολίτευση με το ψηφοδέλτιο ‘’ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ’’ και επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.
Τι ακριβώς ήταν αυτό;;
Μια αχτίδα αισιοδοξίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
.
Ένα πολυσυλλεκτικό αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, συναποτελούμενο από δυνάμεις με υπαρκτές πολιτικές διαφορές, αλλά ταυτόχρονα με κοινή και καθαρή στόχευση για μια ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του πολίτη.
Μια ενιαία, ισχυρή και προοδευτική αντιπολίτευση χωρίς τον κατακερματισμό των προηγούμενων χρόνων, που διευκόλυνε την παράταξη της πλειοψηφίας στην ΚΕΔΕ να λειτουργεί προς όφελος της κυβέρνησης και όχι της αυτοδιοίκησης.
Τέθηκαν τα θεμέλια για ένα ενωμένο αυτοδιοικητικό κίνημα σε όλους τους Δήμους της χώρας, από προοδευτικές δημοτικές δυνάμεις ικανές να παραμερίσουν μικρότερες και επουσιώδες διαφωνίες.
Τώρα είναι διακριτή η δυνατότητα, να διαμορφώσει ο κόσμος της αυτοδιοίκησης, από άκρη σε άκρη, συνεκτικά και νικηφόρα ψηφοδέλτια χωρίς προϋποθέσεις κεντρικών πολιτικών συμφωνιών.
Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος, ώστε:
• Να ενισχυθεί ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απαλλαγεί από τις εξαρτήσεις του κεντρικού κράτους.
• Να ξεδιπλωθεί μια νέα γενιά προοδευτικών αυτοδιοικητικών και να σχηματιστούν ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.
• Να αναπτυχθεί ένα νέο πολιτικό παράδειγμα από τα κάτω, που θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον και θα ανατρέψει τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί σήμερα.
Ιδού ο δρόμος, ας τον διαβούμε!

Αποστόλης Στασινόπουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης

Ο Αποστόλης Στασινόπουλος γεννήθηκε το 1993, μεγάλωσε και ζει στην Ηλιούπολη.
Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το 2019 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος ως επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης “Συνεργοί με την Ηλιούπολη” και από τον Σεπτέμβρη του 2019 ανέλαβε αντιδήμαρχος της νέας δημοτικής αρχής με δήμαρχο τον Γ. Χατζηδάκη.
Διετέλεσε διαδοχικά αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Αδέσποτων Ζώων.
Υπήρξε πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής την περίοδο 2020-2022 και μέλος της Επιτροπής ποιότητας ζωής και οικονομικής επιτροπής την περίοδο 2019-2023.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο