Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψεις"Ψύλλοι στ’ αυτιά μας μπήκανε…" για έργα της ΔΕΗ στο ΚΥΤ

“Ψύλλοι στ’ αυτιά μας μπήκανε…” για έργα της ΔΕΗ στο ΚΥΤ

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Θοδωρή Χορόζογλου στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Υψηλή Τάση”

Ερωτήματα για τα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή το ΚΥΤ Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Ψύλλοι στ’ αυτιά μας μπήκανε…

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής εργασίες του ΑΔΜΗΕ πέριξ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ηλιούπολης-Αργυρούπολης.
Το ζήτημα του ΚΥΤ έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία επί σειρά δεκαετιών, με την υπόθεση να έχει καταντήσει «σήριαλ» 22 χρόνια μετά την έναρξη των αγώνων τον κατοίκων για την απομάκρυνσή του.
Δεδομένης της πρόθεσης της Κυβέρνησης και του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση των παράνομων έως σήμερα εγκαταστάσεων, οι περίοικοι βρίσκονται σε εγρήγορση.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν εργασίες εκσκαφής, οι οποίες έχουν αφετηρία τις εγκαταστάσεις και συνεχίζουν στις οδούς Θράκης και Ηρώων Πολυτεχνείου (Αργυρουπόλεως) με κατεύθυνση προς Αργυρούπολη. Μετά από ερωτήσεις κατοίκων προς τα συνεργεία, οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για υπογειοποίηση καλωδιώσεων, αλλά και κατασκευή γραμμής ηλεκτροδότησης για την επένδυση του Ελληνικού.

Αν ισχύουν τα παραπάνω, γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
– Ποιός φορέας έχει δώσει την άδεια για την εκτέλεση των εργασιών;
– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα οι Δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης- Ελληνικού είναι ενημερωμένοι;
– Και αν έχουν συμμετοχή στην αδειοδότηση, πώς μπορούν να δικαιολογήσουν τη στάση τους, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων;
– Αν δεν είναι ενημερωμένοι (ενδεχόμενο αδύνατο), γιατί δεν έχουν ενημερώσει τους δημότες και τις δημότισσες; και σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί ώστε να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη;

Το παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου
Πανομοιότυπα γεγονότα συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 στο ΚΥΤ Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του Ασυρμάτου. Οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ διεκδικούν επί δεκαετίες ο Ασύρματος να μετατραπεί σε ένα ελεύθερο πάρκο, αντιλήφθηκαν ανάλογες εργασίες που ξεκινούσαν από τις επιβλαβείς εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη έκταση. Μετά από δυναμική παρέμβασή τους, το έργο σταμάτησε και ζήτησαν εξηγήσεις από την τότε δημοτική αρχή της κ. Μαρίας Ανδρούτσου σχετικά με το θέμα.
Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για γραμμές ηλεκτροδότησης προς το Ελληνικό.
Η κ. Ανδρούτσου, υποστήριξε ότι δεν ήταν πολιτική βούλησή της η αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου και ότι πρόκειται για πρωτοβουλία κάποιου δημοτικού υπαλλήλου τον οποίο εξέπεμψε σε πειθαρχικό.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασυρμάτου κ. Τάκης Λιόντος, εκείνες τις μέρες φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Υψηλής Τάσης «Στενός Κορσές» (Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηλιούπολης) δηλώνοντας ότι είναι αδιανόητο να πληρώνουν οι γειτονιές μας το διπλό τίμημα, για να λειτουργήσουν τα εκτρώματα της επένδυσης του Ελληνικού. Δεν είναι δυνατόν να καταπατείται η έκταση του εν δυνάμει πάρκου του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο και δασική έκταση του Υμηττού στην Ηλιούπολη, για να κάνουν «επενδυτικό πάρτυ» στο πρώην αεροδρόμιο. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να είναι ανοιχτού τύπου θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο επί δεκαετίες την υγεία των κατοίκων λόγω ακτινοβολίας, με το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο αν αναλογιστούμε την επικείμενη αναβάθμιση.

Αναμένεται να διαλευκανθεί ο ακριβής σκοπός των εργασιών και το θέμα της αδειοδότησής τους. Ήδη Πρωτοβουλίες Κατοίκων και φορείς της περιοχής ενημερώνονται και δραστηριοποιούνται επί του θέματος.

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο