Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΑΡΘΡΑ"Καθημερινότητα" ή αλλιώς "Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον"

“Καθημερινότητα” ή αλλιώς “Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον”

του Γιώργου Μπαλτά
Είμαστε ένας λαός που εκπαιδεύεται από τα «γεννοφάσκια» του στην αντιμετώπιση της ζωής υπό το ιδεολογικό μήνυμα «δος ημίν σήμερον», μεθερμηνευόμενο εν τη σημερινή προεκλογική περίοδο ως «καθημερινότητα»!

Η πρώτη προσευχή που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά είναι το γνωστό «Πάτερ ημών»!
Το τι προσπάθεια καταβάλλουμε, ως έθνος, να μάθουν τα παιδιά μας το «Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον», πριν ακόμα πάνε στο σχολείο, δεν λέγεται!
Όλοι, τουλάχιστον της γενιάς μου, το έχουμε ζήσει, όπως έχουμε ζήσει όλοι, την αδιάλλειπτη ομαδική πρωϊνή προσευχή στο σχολείο «Πάτερ ημών…. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον….»
Διαχρονική «ωδή» στην «καθημερινότητα» !

Η «καθημερινότητα» είναι το «επίδικο» της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου όλων των κομμάτων, των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων προεξαρχόντων, που διεκδικούν με αξιώσεις μια κάποια εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο!
Καλούμαστε να επιλέξουμε ποιοι θα μας «αντιπροσωπεύσουν» στην ΕΕ μια ένωση που οι διεθνείς συνθήκες την αλλάζουν δραματικά και είναι αυτές οι αλλαγές που θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια!
Υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η έκβαση των δύο πολέμων, που ή ίδια η ΕΕ έχει εμπλακεί αν και δεν έχει υποκινήσει, όποια και αν είναι αυτή, θα επηρεάσει την καθημερινότητα των επόμενων γενεών;
Ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αγνοούμε ότι αποτελεί ένα διακοσμητικό στοιχείο της ΕΕ και πως οι ουσιαστικές αποφάσεις για τις πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ παίρνονται από την εξηρτημένη στις ΗΠΑ γραφειοκρατική ΕΕ τα «μεγάλα» και διαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγάλων χωρών!
Όσον αφορά την Ελλάδα, η ΕΕ έχει δέσει το γάϊδαρό της, έχει αποφασίσει την δυστοπική καθημερινότητα μας για τα επόμενα πολλά-πολλά χρόνια με τα μνημόνια που έχουμε υπογράψει!
Μοιάζει οξύμωρο να εμφανίζονται ως «σωτήριες» προτάσεις, προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν αναθεώρηση των εν ισχύει μνημονιακών δεσμεύσεων!
Περιορίζεται ο προεκλογικός αγώνας στην επικοινωνιακή λάμψη, όχι των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, αλλά των «αδιαμεσολάβητων» αρχηγών των κομμάτων!
Λίγο αργά αλλά έφτασε και στην Ελλάδα η πλήρης «αποϊδεολογικοποίηση» της πολιτικής ζωής της χώρας, περιορίζοντας το ιδεολογικό πεδίο στις περιθωριακές κινηματικές λειτουργίες της ελληνικής κοινωνίας!
Είναι αυτό μια απόλυτη κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών ή όχι;
Το Δημοκρατικό τόξο των κομμάτων ενοχλείται αφάνταστα και κραυγάζει ανάλογα για την εμφάνιση ακροδεξιών μορφωμάτων, αλλά δεν ενοχλείται που σύσσωμο μετακινείται σε συντηρητικότερες πολιτικές, περιορίζοντας τις διαφορές του στα πρόσωπα των αρχηγών!

Σε τι διαφέρει άραγε ο Μητσοτάκης από τον Κασσελάκη, τον Ανδρουλάκη, τον Βελόπουλο, τον Βαρουφάκη ακόμα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα!

Αδυνατώ να διακρίνω μια κάποια πολιτική διαφορά μεταξύ των «συναγωνιζόμενων», «ανταγωνιζομένων» προσωποκεντρικών κομμάτων!
Όλοι περί την καθημερινότητα, «τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον» τυρβάζουν!
Οι προβαλλόμενες διαφορές αναφέρονται στα προσωπικά στοιχεία life style όχι των υποψηφίων ευρωβουλευτών αλλά αυτά των αρχηγών τους!

Περίπου δε, μας λένε: “Την ψήφο υμών την πολύτιμον, «δος ημίν σήμερον» και εμείς θα αλλάξουμε την καθημερινότητά σας”!

Λίγη σημασία έχει η πρωτιά του οποιουδήποτε κόμματος, ο μεγάλος θριαμβευτής των επικείμενων ευρωεκλογών, στην Ελλάδα τουλάχιστον, θα είναι η κυρίαρχη ιδεολογία όπως αυτή εκφράζεται από την σημαντική αυτή παράγραφο της Κυριακάτικης προσευχής του «Πάτερ ημών»!
Η καθημερινότητα όμως καθορίζεται από την προνοητικότητα, τον σχεδιασμό, την οργάνωση σε βάθος χρόνου και πλάτος κοινωνικών δυνάμεων, έννοιες άγνωστες σε όλο το πολιτικό φάσμα!
«Ουαί κι αλλοίμονο» για μια ακόμα φορά, οι πολίτες θα ψηφίσουμε με κυρίαρχη σκέψη την «βελτίωση της καθημερινότητας», «τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον», όπως για χρόνια τώρα κάνουμε!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 20 Μαΐου 2024

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο