Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΑΚΟΥΣΑ-ΕΙΔΑΤο "δέντρο των ψυχών" σε πάρκο της Αθήνας για τα 57 θύματα...

Το “δέντρο των ψυχών” σε πάρκο της Αθήνας για τα 57 θύματα στα Τέμπη

Χάρης Δούκας – Δήμαρχος Αθηναίων: Το δέντρο των ψυχών συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα
Αυτοψία στο χώρο που θα τοποθετηθεί το μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, στο πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με την Πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.
Το παρών έδωσαν η εικαστικός Μαρία Μανδάκη που σχεδίασε το μνημείο και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

Ο κ. Δούκας δήλωσε: «Το δέντρο των ψυχών συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα, με 57 πουλιά, ένα για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε άδικα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Ένα χρόνο και πλέον μετά την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ελληνική ιστορία, ο Δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και τους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει την μνήμη και να ενώσει την φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο που προκάλεσε το δυστύχημα».
Η κ. Καρυστιανού υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ».
Η κ. Μανδάκη, ανέφερε: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».
Ο κ. Σαντεξής, δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».

Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/3/2024.

Πληροφορίες για το γλυπτό-μνημείο:
Αρχική Ιδέα – Εκτέλεση έργου: Σαντεξής Γ. (Σιδηρουργός – Δια Πυρός και Σιδήρου)
Σχεδιασμός – Επιβλέπων έργου: Μανδάκη Μ. (Εικαστικός)
Διαστάσεις έργου: 4,00 m Ύψος Χ 3,20 m Ανάπτυξη διαμέτρου
Εκτιμώμενο συνολικό ύψος: 4,80 – 5,00 m
Εκτιμώμενο συνολικό βάρος: 2 – 2,5 tn

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο