Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΔέσποινα Βρουβάκη: "Κάθε δέντρο είναι μια αναπνοή της φύσης, μια πηγή σοφίας...

Δέσποινα Βρουβάκη: “Κάθε δέντρο είναι μια αναπνοή της φύσης, μια πηγή σοφίας που αναμένει να αποκαλυφθεί”

Από σήμερα Τρίτη 11/6 έως την Κυριακή 16/6, το Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης στην πλατεία Φλέμινγκ θα φιλοξενεί την ατομική έκθεση της συμπολίτισσας Δέσποινας Βρουβάκη, με θέμα “Η σοφία των δέντρων“.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00-13:00 και 18:00-21:00.
Επίσημα εγκαίνια: Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, 19:00.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Μαρίνα Γκόντα, Φιλόλογο Ιστορικό Τέχνης, Διδάκτορα Σορβόννης.

Η Δέσποινα Βρουβάκη μας μιλάει για τη “Σοφία των δέντρων” και για την ίδια ως δημιουργό:
Εμπνεύστηκα να δημιουργήσω την έκθεση μου αφιερωμένη στα δέντρα, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα, την σημασία και την προσφορά τους για την ύπαρξη του πλανήτη, της φύσης και της ζωής.
Τα δέντρα μας διδάσκουν την σοφία και την αρμονία.
Με τις ρίζες τους βαθιά στο έδαφος και τα κλαδιά τους να συντροφεύουν με τον άνεμο, αποτελούν σύμβολα ζωής και επιβίωσης.
Κάθε δέντρο είναι μια αναπνοή της φύσης, μια πηγή σοφίας που αναμένει να αποκαλυφθεί.
Τα δέντρα, όπου κι αν βρίσκονται, στο δάσος, σε συστάδες ή μόνα τους, αγέρωχα, δυνατά και υπομονετικά στην άκρη ενός γκρεμού ή λόφου, στη μέση ενός χωραφιού, σε κάποιο σημείο της πόλης, μοιράζονται μια σιωπηλή γλώσσα, επικοινωνούν σύνθετες πληροφορίες μέσα από ποικίλες αντιδράσεις και διεργασίες, που κατά περίπτωση μπορεί να είναι η εκπομπή οσμών, η παραγωγή γεύσεων και η παραγωγή ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσα από ένα τεράστιο νευρολογικό και «μυκηλιακό» δίκτυο που ενώνει τα δέντρα μέσω των ριζών και του εδάφους.
Τα δέντρα γνωρίζουν ωστόσο ότι η ύπαρξη και η ευημερία τους εξαρτάται από τους διπλανούς τους.
Είναι σύμβολα ενότητας και αλληλεγγύης, καθώς ζουν σε κοινότητες και μοιράζονται τους πόρους τους για το κοινό καλό.
Με τις ρίζες τους να διαπλέκονται κάτω από το χώμα, δημιουργούν ένα αόρατο δίκτυο αλληλεγγύης, προσφέροντας στήριξη στα αδύναμα και τροφή στα ανήσυχα «πνεύματα».
Στην καρδιά του δάσους, οι βελανιδιές μιλούν με τη γλώσσα των φύλλων, διδάσκοντας μας την ανθεκτικότητα και την επιμονή.
Τα κυπαρίσσια στέκονται όρθια σαν φύλακες του χρόνου, με τα κλαδιά τους να φιλοξενούν τη σιωπή και τη σκέψη.
Και οι ελιές, με τη γηραιά τους σοφία, μας μαθαίνουν τη γενναιοδωρία και την ευλάβεια προς τη φύση και προς τον άνθρωπο.
Κάθε πινελιά μου αποτελεί ένα φόρο τιμής στη σοφία και την ομορφιά τους. Μέσα από την τέχνη, προσπαθώ να μεταφέρω το μήνυμα της ανάγκης για προστασία και σεβασμό προς τα δέντρα, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτήν την αρμονική ισορροπία που μας προσφέρουν.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμά τους, ας φροντίζουμε και ας προστατεύουμε τα δέντρα, γιατί μόνο μέσα από τη συνεργασία και τον σεβασμό προς τη φύση μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια όλων μας.
Ας ακούσουμε τις βουβές κραυγές τους όταν καίγεται το δάσος και ας φροντίσουμε για την επιβίωση τους.

Δέσποινα Βρουβάκη: λίγα λόγια για μένα:
Γεννήθηκα στην Ηλιούπολη όπου και κατοικώ.
Η επαφή μου με την τέχνη ξεκίνησε με την προσπάθεια δημιουργίας και έκφρασης μέσω της ζωγραφικής και την παρακολούθηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων .
Το ενδιαφέρον μου για την τέχνη με οδήγησε στο εργαστήρι ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών της σχολής ΒΑΚΑΛΟ, όπου βίωσα την μαγεία της δημιουργίας σε ένα περιβάλλον που ενέπνεε την έκφραση και την καινοτομία.
Στην συνέχεια παρακολούθησα …. το εργαστήρι ζωγραφικής του Δήμου Ηλιούπολης και κατόπιν το τμήμα ζωγραφικής του Πειραματικού ΙΕΚ Γλυφάδας. Διεύρυνα τη σχέση μου με την τέχνη παρακολουθώντας μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήρι της ζωγράφου-χαράκτριας Εύας Μελά.
Τα θέματα των έργων μου σχετίζονται με τα ερεθίσματα, την κοινωνική ευαισθητοποίηση, τα συναισθήματα την αισθητική και τις αναζητήσεις μου.
Έχω πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχω συμμετοχή σε πολλές ομαδικές πανελλαδικά.
Αυτή η πορεία μου ως καλλιτέχνη με έχει διδάξει πολλά για τον εαυτό μου, την τέχνη και τον κόσμο γύρω μου, και είμαι ευγνώμων για την κάθε στιγμή που μπορώ να μοιραστώ τη δημιουργικότητά μου με τους άλλους.

δΒ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο