Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΑπόψειςΤο "Ελληνικό" και η "Υπουργούπολη" στην ΠΥΡΚΑΛ ναρκοθετούν το μέλλον της Ηλιούπολης

Το “Ελληνικό” και η “Υπουργούπολη” στην ΠΥΡΚΑΛ ναρκοθετούν το μέλλον της Ηλιούπολης

του Θάνου Κατσώνη*
Δύο μεγάλα έργα πνίγουν την Ηλιούπολη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακολουθεί άβουλη και άλαλη.
Η Ηλιούπολη ως φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων, δεν έχει κανένα όφελος από τα “έργα ανάπτυξης” που γίνονται στην περιοχή μας, παρά μόνο μειονεκτήματα.
Το μέλλον της πόλης διαγράφεται γκρίζο και πνιγμένο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, από τον κυκλοφοριακό φόρτο, το καυσαέριο και τους ρύπους και τα πανάκριβα ενοίκια σε καταστήματα και σπίτια, που συμπιέζουν την τοπική αγορά και γεμίζουν άγχος τους κατοίκους της.
Αργά και σταθερά έρχεται το δυστοπικό αύριο, από δύο φαραωνικά έργα, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Εννοούμε την επένδυση του “Ελληνικού” και την “Υπουργούπολη” στην ΠΥΡΚΑΛ, με τα έργα-παρακλάδια τους, που παρά τα θεσμικά και οικονομικά “μπρος-πίσω” τους, σε λίγα χρόνια θα επηρεάσουν καταλυτικά τη ζωή μας στην Ηλιούπολη!

Επένδυση “ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ”
Η θηριώδης επένδυση του Ελληνικού, προχωράει…
Όχι σύμφωνα με όσα μας είχαν πει, αλλά προχωράει.
Οι πρώτοι όροφοι του ουρανοξύστη “Riviera Tower” (!) είναι ήδη ορατοί από τον περαστικό της παραλιακής λεωφόρου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επενδυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026.
Οι δεκάδες πανύψηλοι οικοδομικοί γερανοί και τα βουνά από χώματα-υπολείμματα εκσκαφών «διακοσμούν» την ακτογραμμή κάτω από το παλιό αεροδρόμιο και μαζί με τα εκατοντάδες φορτηγά που κινούνται στην γύρω περιοχή συμπληρώνουν το παζλ ενός απόκοσμου και αγχωτικού τοπίου.
Η κυκλοφοριακή ασφυξία στην Ηλιούπολη έγινε ήδη καθημερινός εφιάλτης και με το χρόνο θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Η κίνηση αυτοκινήτων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τόσο στον περιφερειακό όσο και στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και διαχέεται μέσα στις γειτονιές της πόλης, δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων.
Ο Περιφερειακός Κατεχάκη-Αλίμου, ως συνέχεια της Αττικής οδού έχει γίνει, τις πρωινές ώρες στην άνοδο προς Κατεχάκη και τις απογευματινές προς τον Άλιμο, ένας ιδιόρρυθμος αργοκίνητος – σχεδόν ακίνητος – “συρμός αυτοκινήτων”.
Η Υπόγεια Αστική Σήραγγα, που θεωρητικά θα συνέβαλε στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου μέσα στην Ηλιούπολη, έχει γίνει ένας “αστικός μύθος”, που “έρχεται και φεύγει” από την επικαιρότητα, ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες του Δήμου Ηλιούπολης και του Υπουργείου Υποδομών.

Αποτέλεσμα για μας; Κανένα!

Το κυκλοφοριακό έμφραγμα της πόλης, καθιστά σχεδόν αδύνατη την οδική κυκλοφορία τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες εργασιακής αιχμής, αλλά και τις ώρες λειτουργίας της τοπικής αγοράς. Χρειάζεσαι μισή ώρα για να πας από την κεντρική πλατεία μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο και αντίστροφα ή από την Θεομήτορα μέχρι τη Βουλιαγμένης και αυτό χειροτερεύει.
Ψιλοπράγματα”… Ποιος ασχολείται;

Η “ΥΠΟΥΡΓΟΥΠΟΛΗ” στην ΠΥΡΚΑΛ
Η “Υπουργούπολη”, που ο σχεδιασμός της βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη έχει δημιουργήσει ένα κυκλοφοριακό αλαλούμ μετά από τα σχολεία του Υμηττού στην οδό Ηλιουπόλεως, από το φανάρι της Μαρίνου Αντύπα και Προύσσης, μέχρι και την Γυμναστική Ακαδημία, λόγω των έργων διαμόρφωσης πεζοδρομίων και παρόδιας στάθμευσης με το σύστημα σταγόνας.

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί στην έκταση των 154 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ και συνολικά, τα παλαιά κτίρια που θα διατηρηθούν και ανακαινιστούν, αλλά και τα νέα (ύψους 28 μέτρων!) που θα κτιστούν, θα καταλάβουν περί τα 50 στρέμματα.

Θα εγκατασταθούν εκεί εννέα υπουργεία και συγκεκριμένα, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και κάποιοι φορείς, όπως ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, κλπ. Ο βίος μας τότε θα γίνει αβίωτος, αφού καθημερινά 15.000 υπάλληλοι και επισκέπτες θα έρχονται και θα φεύγουν από όλες τις κατευθύνσεις, διασχίζοντας και την Ηλιούπολη.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ επιστημονική εκδήλωση για την αξιολόγηση του Κυβερνητικού Πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ και τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, όπου συμμετείχαν μελετητές της ΣΜΠΕ Κυβερνητικού Πάρκου ΠΥΡΚΑΛ, εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες καθηγητές και έγιναν εισηγήσεις από Φορείς και πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου.

  • Συμμετείχε άραγε κάποιος ενδιαφερόμενος από την Ηλιούπολη;
  • Κάποιος από την Τεχνική Υπηρεσία; Κάποιος αιρετός;
  • Τουλάχιστον κάποιο στέλεχος δημοτικής παράταξης της Ηλιούπολης;

Φως δεν έχουμε δει από τη νέα διοίκηση του Δήμου, στα χέρια της οποίας “σκάει” το πρόβλημα, ούτε σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων ούτε και πράξεων, έως τώρα
Και η παλιά διοίκηση βέβαια, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα, εκτός από μια ανακοίνωση και μια συμμετοχή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην ΠΥΡΚΑΛ…
Η “μαύρη αλήθεια” πάντως είναι, ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας – έως τώρα τουλάχιστον – κάποια σχετική ενασχόληση των δημοτικών παρατάξεων για το πρόβλημα αυτά.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν πραγματικά κάποιος στην πόλη ενδιαφέρεται και ασχολείται με αυτά τα ζητήματα ή και γενικότερα με το μέλλον της πόλης, πέραν της περίφημης καθημερινότητας.
Προεκλογικά χορτάσαμε από μεγάλες στομφώδεις διακηρύξεις για το όραμα που έχουν όλοι για την “τάλαινα” Ηλιούπολη.
Τι να σκεφτούμε τώρα, άραγε;
Ότι δεν ενδιαφέρονται, ότι δεν είναι των δυνατοτήτων τους ή ότι θεωρούν, πως είναι μακριά η ώρα που θα σκάσει το πρόβλημα;

Μα ήδη έχει χτυπήσει και την πόρτα μας και τον κώδωνα του κινδύνου!!!

Θάνος Κατσώνης
Ηλιούπολη 16 Ιουνίου 2024

  • Mηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ με επαγγελματική δραστηριότητα, μελέτες και επιβλέψεις ηλεκτρομηχανολογικών έργων αρχικά στο Τμήμα Η/Μ Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας, με σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Μέτοχος και διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής τεχνικών υλικών και συσκευών θέρμανσης, κλιματισμού, ηλιακής ενέργειας και ΑΠΕ, στην Ελλάδα και υπερδεκαετή επιχειρηματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια.
  • Σύμβουλος του Δημάρχου Γ. Χατζηδάκη, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2022, με αρμοδιότητα την επεξεργασία θέσεων για σημαντικά ζητήματα και υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηλιούπολης.
  • Ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τεχνολογία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό και αρθρογραφεί τακτικά για δημοτικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο