Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Το Ατίθασο Ρομπότ" του Κρις Σάντερς

“Το Ατίθασο Ρομπότ” του Κρις Σάντερς

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Οπτικά εντυπωσιακό και – για το είδος του animation – συναισθηματικά βαθύ, «Το Ατίθασο Ρομπότ», εστιάζει σε θέματα επιβίωσης, αποδοχής, και αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ τεχνολογίας και φυσικού περιβάλλοντος.
Ουδεμία πρωτοτυπία, θα ισχυριστούν οι σινεφίλ.
Εντούτοις, η δύναμη της ταινίας, δεν έγκειται μόνο στην πρωτοτυπία της ιστορίας, αλλά στον τρόπο που επιλέγει ο δημιουργός της, να την αφηγηθεί.

Η ιστορία – η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πίτερ Μπράουν – επικεντρώνεται σε ένα ρομπότ, που ξυπνά σε ένα απομακρυσμένο – ακατοίκητο νησί, χωρίς καμία ανάμνηση, για το πώς έφτασε εκεί.
Είναι εντελώς ξένο με το τοπίο του νησιού, αλλά καθώς προσαρμόζεται, παρατηρεί τα ζώα και μιμείται τη συμπεριφορά τους.
Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ορφανής χήνας, την οποία υιοθετεί.
Το ρομπότ έχει όνομα, είναι η Ροζι – και την ενσαρκώνει φωνητικά η οσκαρική ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο – η οποία Ροζι, σιγά-σιγά αναπτύσσει συναισθηματικές ικανότητες, ανακαλύπτοντας την αξία της ζωής και δημιουργώντας έναν αδιάρρηκτο δεσμό με τα ζώα.
Η σκηνοθεσία του Κρις Σάντερς- γνωστού από το επιτυχημένο animation «How to Train Your Dragon» – εστιάζει σε μια οπτικά εντυπωσιακή αφήγηση, χωρισμένη σε κεφάλαια και προσθέτει εύστοχες αναδρομές στο παρελθόν, οι οποίες αποκαλύπτουν το παρελθόν της Ροζι.
Οι χρωματικές του παλέτες είναι ζωηρές, χρησιμοποιεί φυσικούς ήχους και ανατρέπει την κλασική δομή του σύγχρονου animation, όπου οι διάλογοι έχουν έντονη επίδραση στην ιστορία.
Εδώ οι διάλογοι παραμερίζονται και οι σιωπές κυριαρχούν, προσδίδοντας την στοχαστική διάσταση του εγχειρήματός του, θυμίζοντας εν μέρει, το αφηγηματικό στιλ, του Χαγιάο Μιγιαζάκι.
Ως εκ τούτου, παρά την έλλειψη πρωτοτυπίας, η ταινία κατορθώνει να προσεγγίσει καίρια θέματα της εποχής μας – χωρίς ίχνος διδακτισμού – όπως είναι η συνύπαρξη, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσαρμογή και ότι, το «ατίθασο» ρομπότ, ως ένα σύμβολο της τεχνολογικής κυριαρχίας, υποκλίνεται μπροστά στη δύναμη του επίγειου και υδάτινου περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σοφία και την ανωτερότητα της φύσης.
Η ταινία “Το Ατίθασο Ρομπότ” προβάλλεται από την Πέμπτη 10/10 στους κινηματογράφους

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο