Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
No menu items!

ΑρχικήΗΛΙΟΥΠΟΛΗΕιδήσειςΗ εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ήταν μια πραγματική λαϊκή διαβούλευση,...

Η εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ήταν μια πραγματική λαϊκή διαβούλευση, υψηλού επιπέδου

Το αποτέλεσμα της συλλογικής επεξεργασίας που πραγματοποίησε, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας, η “Πρωτοβουλία Πολιτών για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηλιούπολης” παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με συμμετοχή ενεργών πολιτών, επιστημόνων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων και άλλων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστική ήταν, για άλλη μια φορά, η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής αλλά και της μελετητικής ομάδας, που προκάλεσε αρνητικά σχόλια από όλους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής της κ. Θοδ. Χορόζογλου, που έδωσε αρχικά πληροφορίες γενικά για τη διαδικασία της εκπόνησης των ΤΠΣ και τόνισε τον προσχηματικό χαρακτήρα της δημόσιας διαβούλευσης, διάρκειας 3-5 ημερών, που έγινε πέρσι στον Δήμο μας.

Περιέγραψε την πρωτοβουλία της συνέλευσης πολιτών “Ανοιχτό κύκλωμα” για την αρχική μελέτη του ΤΠΣ, να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο για να συμμετάσχει, στην οποία ανταποκρίθηκαν όσοι ανταποκρίθηκαν και έτσι προέκυψε αυτή η Πρωτοβουλία Πολιτών, που εργάστηκε πάνω στο θέμα.
Στη συνέχεια έδωσε μια εικόνα των αλλαγών που προκύπτουν στην Ηλιούπολη, αναφέροντας χαρακτηριστικά την κατεδάφιση 117 μονοκατοικιών τα τελευταία 5 χρόνια, για να γίνουν νέες οικοδομές, καταλήγοντας στην διαπίστωση ότι το ζήτημα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό για το οποίο πρέπει να εκφέρουν γνώμη όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και φυσικά η τοπική κοινωνία.

Την κεντρική εισήγηση έκανε η κα Κατερίνα Χριστοφοράκη, Δρ Αρχιτέκτονας Μηχανικός-Πολεοδόμος, Εντεταλμένη διδάσκουσα στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στον τομέα Πολεοδομίας Χωροταξίας, που ξεκίνησε με την διαπίστωση ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με τη συμμετοχή των πολιτών στις πόλεις που σέβονται τον εαυτό τους.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις βασικές έννοιες που διέπουν την ουσία του Πολεοδομικού σχεδιασμού και ότι με την ευκαιρία της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης ήρθε ένα τεράστιο ποσό στην Ελλάδα που αποφάσισε να το χρησιμοποιεί για να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αναθέτοντας το έργο μέσω του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, σε μελετητικές εταιρείες. Ξεκαθάρισε ότι το ΤΠΣ της Ηλιούπολης, δεν έχει εκπονηθεί, αλλά βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης. Η πρώτη φάση έχει ήδη πραγματοποιηθεί, με την “ανάγνωση” της περιοχής, δηλαδή την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και καταλήγει σε 3 προτάσεις-σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πόλη σε βάθος 10 χρόνων ή 30 χρόνων και παρουσιάζει το επικρατέστερο σενάριο.
Τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με βάση το σενάριο που έχει επιλεγεί, δηλαδή τι σημαίνει αυτό για την πόλη, τις θετικές ή αρνητικές αλλαγές, κλπ.
Το πλήρες κείμενο της μέχρι τώρα μελέτης δεν έχει γίνει γνωστό, δεν έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Υπουργείου και οι παρατηρήσεις μας αφορούν στα δημοσιευμένα σενάρια.
Ακολούθησε αναλυτικός σχολιασμός της εργασίας του μελετητή και διατύπωση σοβαρών παρατηρήσεων για τις ελλείψεις της μελέτης και κριτική παρουσίαση των δημοσιευμένων σεναρίων.
Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, που απαντήθηκαν από την κα Χριστοφοράκη, σε μία ιδιαίτερα ζωντανή, δημοκρατική και υψηλού επιπέδου συζήτηση.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Καρέτσος, Δρ. Δασολόγος, που ασχολήθηκε περισσότερο με την επίδραση του ΤΠΣ σε θέματα Πρασίνου, σε σχέση με την επαφή της πόλης με τον Υμηττό, θεωρώντας ως επιθυμητή μια όπως την χαρακτήρισε εισβολή του πρασίνου του βουνού στην πόλη και ακόμη για την καθιέρωση πράσινων διαδρομών, αναφέροντας πετυχημένα παραδείγματα σε άλλους Δήμους. Ανέφερε ακόμη θέσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Δήμος σε σχέση με το ρέμα της Πικροδάφνης, την οριοθέτησή του και την προστασία του.
Στη συνέχεια η κα Μαρία Βιτωράκη, Χημικός Μηχανικός MSc, αφού ανέδειξε ως πολύ σοβαρό πρόβλημα την επίσημη απουσία τόσο του Δήμου όσο και της μελετητικής ομάδας από την εκδήλωση, έθιξε σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την επίδραση του ΤΠΣ στη ισχύουσα διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάγκη να τεθούν στο τραπέζι οι απαραίτητες σχετικές υποδομές. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάγκη σχεδιασμού της μεταφοράς του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, την διαχείριση των βιοαποβλήτων και την ίδρυση πράσινων σημείων που θα βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση της Ανακύκλωσης και ακόμη κάποια σημαντικά θέματα, για την θωράκιση του δάσους για την αποφυγή πλημμυρικού κινδύνου και την προστασία της Πικροδάφνης και του Υμηττού.
Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τους κκ. Περικλή Τζίκα, π. Δημ. Σύμβουλο Παπάγου-Χολαργού, δραστήριο σε θέματα Περιβάλλοντος, Νίκο Μικρόπουλο, Χρήστο Κοκοτίνη, Αποστόλη Στασινόπουλο, Τάσο Ευσταθίου, Γιώργο Μητρόπουλο, Γιώργο Αποστολόπουλο και Γιάννη Γουρλή.

Διαβάστε ΕΔΩ, κείμενο στο οποίο συνοψίζονται τα κυριότερα σημεία των συμπερασμάτων της εργασίας αυτής που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο