Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΑΚΟΥΣΑ-ΕΙΔΑΟ Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος αντιδρά σε αφίσα ντοκιμαντέρ με εσταυρωμένη έγκυο

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος αντιδρά σε αφίσα ντοκιμαντέρ με εσταυρωμένη έγκυο

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, με επιστολή του προς την Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κυρία Ελίζ Ζαλαντό, ζήτησε να αποσυρθεί η αφίσα προβολής του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά”, που απεικονίζει μια εσταυρωμένη έγκυο γυναίκα, διότι “είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης”.
Την αφίσα δημοσίευσε η δημιουργός του ντοκιμαντέρ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να χαρακτηρίζουν βλάσφημη την εικόνα της εσταυρωμένης γυναίκας, ενώ άλλους να υπερασπίζονται την ελευθερία της τέχνης.

Ο Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος, στην επιστολή του αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “το ζήτημα που δημιουργείται με το ντοκιμαντέρ, δεν έγκειται στο περιεχόμενό του, αλλά στην διαφημιστική αφίσα προβολής του ντοκιμαντέρ! Ακόμη και αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει μια ελευθεριάζουσα ή νοσηρή σύνδεση, είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης μας, ανεξαρτήτως δόγματος και ομολογίας: ένας σταυρός με μία ημίγυμνη γυναίκα, πιθανώς την Παναγία, την οποία περιβάλλουν τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Σημαίας (αναφορά στην εικόνα της Παναγίας «Αμώμου Συλλήψεως» η της Παναγίας της Λούρδης, δύο παγκοσμίως σεβαστών χριστιανικών συμβόλων;)”.

Ακόμη τονίζει ότι “τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων «καλλιτεχνών» χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης, όχι για να αποδώσουν τον αρμόζοντα σεβασμό και να εκφράσουν την πρέπουσα ευλάβεια προς Αυτά, αλλά για να «διαφημίσουν» εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης” και ακόμη ότι “στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοσή μας η ελευθερία δεν είναι μία ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του Χριστού και σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο ζητούμε και από σας να μη συναινέσετε στο να προσβληθεί η ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας, με την ανάρτηση της αφίσας για την διαφήμιση του ντοκιμαντέρ «ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ»”.

Ακολούθησε ανοιχτή επιστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, μία ακόμη αντίστοιχη επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ενώ “Βλάσφημη” και “αντιαισθητική” χαρακτηρίζει το κοινοβουλευτικό κόμμα “ΝΙΚΗ” την αφίσα της ταινίας και ζητεί να αποσυρθεί και το τρέιλερ του φιλμ. Τέλος, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις 7 μ.μ. συγκέντρωση εθνικιστικών ομάδων έξω από το “Ολύμπιον”, την ώρα που θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή του Μητροπολίτη Φιλόθεου

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο