Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΙΝΈ Κριτική"Καμία Άλλη Γη" ντοκιμαντέρ του Γιουβάλ Αμπραχάμ

“Καμία Άλλη Γη” ντοκιμαντέρ του Γιουβάλ Αμπραχάμ

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Ενώ η εισβολή του Ισραήλ, διευρύνεται από τη Γάζα στο νότιο Λίβανο, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης, ακόμη και πριν από τα περυσινά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, αντιμετώπιζαν σωρεία επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό, περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης, καταστροφή των περιουσιών τους αλλά και των υποδομών, στις κοινότητές τους.

Στο ντοκιμαντέρ «Καμιά Άλλη Γη», ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιουβάλ Αμπραχάμ, συνεργάζεται με τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Μπασέλ Αντρά, οι οποίοι μέσω συγκλονιστικών ερασιτεχνικών βίντεο, καταγράφουν τις κατεδαφίσεις σπιτιών, σχολείων, τις επιθέσεις των εποίκων, την στρατιωτική καταστολή, στη αγροτο-κτηνοτροφική κοινότητα Μασαφέρ Γιάτα, καθώς οι κάτοικοι της, δέχονται συνεχή πίεση, να αφήσουν τη γη τους και να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα.
Ο σκηνοθέτης Γιουβάλ Αμπραχάμ, χρησιμοποιεί έναν ρυθμό που καθορίζεται έντονα από τις εικόνες και τα γεγονότα που καταγράφει, δημιουργώντας μια συναισθηματική και πολιτικά φορτισμένη αφήγηση.
Ο ρυθμός της ταινίας χτυπά σαν καρδιακός παλμός, εναλλάσσοντας τις στιγμές ηρεμίας με τις στιγμές έντασης.
Ο Γιουβάλ Αμπραχάμ, συνδέει τις βίαιες παρεμβάσεις των ισραηλινών, με τις στιγμές αντίστασης και ανθρωπιάς των παλαιστινίων, που συνεχίζουν να παλεύουν, ακόμη και με ένα τάμπλετ, με ένα smartphone, σε πρωτόγονες όμως συνθήκες, κάτω από τις δυσμενείς, μακροχρόνιες και εξουθενωτικές συνθήκες, που το Ισραήλ τους επιβάλλει.
Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του έργου, είναι η απελπισμένη προσπάθεια μιας μητέρας, να φροντίσει το άρρωστο παιδί της.
Αυτή η στιγμή της ταινίας είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι, όπου ακόμη και οι πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, καθίστανται αδύνατες, λόγω των εξουθενωτικών περιορισμών.
Το λιντσάρισμα των παλαιστινίων από τους ισραηλινούς εποίκους, το οποίο καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ καρέ-καρέ έφερε στο μυαλό, μια άλλη τραγική ιστορία.
Τη δολοφονία από τους Τούρκους του κύπριου Ισαάκ.
Το να καταδικάζεται ο εποικισμός κατά το δοκούν, ενώ επικρατεί σιωπή στον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, αποτελεί ένα παράδειγμα, ηθικής υποκρισίας.
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου
Η ταινία “Καμία Άλλη Γη” προβάλλεται από την Πέμπτη 17/10 στους κινηματογράφους.

ΠΗΓΗ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Μετάβαση στο περιεχόμενο